Boyun Eğme 28

Bu hafta dergide yer alan konu, başlık ve yazarlar ise şöyle:

Ekonominin direksiyonu Saray’a mı geçiyor? (Adile Kaya)

Sermayeden gelen jestler, Merkez Bankası Başkanı ataması gibi gelişmeler Saray’ın ekonomide ki hare ket alanının genişlediğini düşündürtebilir. Ancak ekonominin artan kırılganlığı tersine işaret ediyor. Sermaye sınıfının da ha fazla inisiyatif aldığı, ekonomi yönetiminin de siyasilerin söylemleri bir yana daha fazla teknokrasiye bırakıldığı bir döneme giriliyor olabilir.

‘Böhmermann Vakası’ kolay bitmez (Osman Çutsay)

Hesapsız Erdoğan, her hare ketiyle Alman hükümetinin ayakları altındaki toprağı da kaydırıyor. Bunun etkisiz kalması ve Merkel türü desteğin hep devam etmesi zor. İslamcı Ankara, gücünü çok aşan yüklerin altına girmeyi politika sanıyor.

Suriye kördüğümü ve ABD’den gelen sinyal (Erman Çete)

ABD bir kez da ha Türkiye ile Kürtleri yakınlaştırmaya, en azından masaya oturtmaya çalışıyor. Çünkü Türkiye’nin “patlaması”, stratejisini IŞİD üzerinden kurgulamaya başlayan ABD açısından, yeni bir istikrarsızlık kaynağı haline gelme potansiyeli de taşıyor.

1 Mayıs 2016’ya giderken… (Kemal Okuyan)

Türkiye işçi sınıfı hare ketini yaratacak olan, işçi sınıfının siyasi hareketinin çabalarıdır ve bugüne kadarki eksikliğimiz doğrudan bizim sorunumuzdur. Ülke koşulları, ideolojik açmazlar, liberal kuşatma, Kürt hareketinin şu ya da bu etkisi… Bunlar var, ama biz de vardık! Türkiye işçi sınıfı hareketi yeniden yaratılmalıdır. 

Sağlık emekçileri buluştu…  Karanlığa karşı mücadelede biz de varız!

Sağlık sisteminde ve toplumsal yaşamın her alanında gericiliğe karşı mücadele etmeyi amaçlayan toplumcu sağlıkçılar, geçtiğimiz hafta sonu bir araya gelerek önemli kararlar aldılar.

Çeşit çeşit ‘aday’ var ama… ABD’de seçim yok (Gamze Erbil)

Olağan dönemlerden farklı olarak ABD emperyalizmi bu yılki seçimlerde -sistem içi de olsa- iki seçenek yaratamadı. ABD’nin özellikle uluslararası alandaki politik tercihlerini ifade eden politikalar bu defa seçimlerde konu olmuyor.

Emperyalizmin insafındaki ülke (Tulga Buğra Işık)

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’un istifasının ardından ülkede siyasi kriz derinleşirken, AB’den de ABD’den de istediğini tam olarak alamayan Ukrayna, yeni yol ayrımlarına felç olmuş halde giriyor.

Yeni iş yasası Fransa’yı sokağa döktü (Burçak Özoğlu)

Mart başından beri Fransa sokaklarını dolduran kitleler, ülkenin bugüne kadar en berbat hükümeti ilan edilen Başbakan Valls ve bakanlarının liberal hesaplarını alt üst etme mücadelesi veriyorlar.

Fransa eylemleri ve sol (Uğur Kayrak)

Fransa yaklaşık bir aydır yeni iş yasası nedeniyle çalkalanıyor. Yeni çalışma yasası Fransız işçi sınıfı için yıkım anlamına gelirken, Sermayenin kılıcı emekçilerin başının üzerinde sallanıyor.

145 yıl sonra Komün’den kalan (Oğuz Kavala)

Paris Komünü, tarihteki ilk işçi iktidarı, işçi devleti, proletarya diktatörlüğü… 18 Mart-28 May ıs 1871 tarihleri arasında sade ce 72 gün süren “güneşi fethetmeye çıkanların” öyküsü. Bu 72 gün Marksist Leninist külliyatın herhalde en çok işlediği dönemlerden birisidir. Ve bunu kesinlikle hak eder.

AKP’yi içeriden çökertmenin yolu (Özgür Şen)

Türkiye'de bugün siyasetin temel amaçlarından birisi AKP'nin dağıtılması olabilir. Ancak AKP, AKP tabanına seslenerek değil, AKP karşıtlığının kendisini bulması ve sağlam temellerin üzerinde yükseltilmesiyle, örgütlü mücadeleyle dağıtılır.

 



İndir