Haftalık siyasi dergi Boyun Eğme'nin 60'ıncı sayısı, "Biz başka alem isteriz" manşetiyle çıktı.
Haftanın iç ve dış gelişmelerinin değerlendirildiği dergide yer alan konu, başlık ve yazarlar şöyle:
-2017 sert bir mücadele yılı olacak (Aşkın Süzük)
2017 yılı hem siyasal hem de ekonomik dengelerin emekçi halka yansımaları açısından zor ve sıkıntılı olacak. Sermaye, günü kurtarmak adına hükümetin bol kepçe dağıttığı teşvikler ve imza atacağı patron yanlısı düzenlemeler sayesinde krizden kaçmanın yollarını arayacak. Bunu yaparken mengeneyi daha da sıkmak ve fabrikalarda işçilere yeni sert koşulları dayatmak isteyecekler.
-Kriz ve çöküş beklentileri ve AKP (Adile Kaya)
2017’ye siyasal yapıyı da alt üst edecek bir ekonomik kriz beklentisi ile girmek gerçekçi mi? Siyasal risklerin büyük, yapısal sorunların kronik olduğu Türkiye kapitalizmi için 2017’yi kurtarma yollarının objektif olarak tıkalı olduğunu düşünmek büyük bir yanlış olacaktır. Sınıf mücadelesinin tek kale oynandığı her durumda sermaye golleri yese de maçı kazanmaktadır.
-2016’yı karartan karanlık ağ: Tarikatlar, cemaatler, Diyanet saltanatı… (Ahmet Çınar)
Devlet işlerine dinin karıştırılmasının ötesine geçildi, Türkiye’nin bir din devletine dönüşmesi artık bir vakıa. Tablonun asıl can yakan kısmı ise toplumsal yaşamın taassup ve dogmaların mutlak baskısına teslim edilmesi. Bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değil.
-Durdurun dünyayı inecek var! (Kemal Okuyan)
Yeniden normalleşme umanlara kötü haber. Kapitalizmde ciddi bir delik açılmadıkça sistemin iç dinamiklerinden hayır beklemeyin. Daha kötüsü gelecek. Kapitalizmde ciddi bir delik açılması için emekçi halkın örgütlenmesi ve kapitalizm içi çözümlerin kategorik olarak rededdilmesi zorunlu.
-Brezilya’da darbe sürüyor (Gözde Kök)
2016’da Brezilya’da giderek ağırlaşan ekonomik darboğaza şiddetli bir siyasi kriz eşlik etti. ‘anayasal’ darbe ile Mayıs’TA görevden el çektirilen İşçi Partili başkan Roussef’in yerine vekâleten başkan yardımcısı MIchel Temer atandı Ancak baş döndürücü yoğunlukta bir sermaye yağmasına aracılık eden Temer hükümetinin de miadı dolmuş görünüyor.
-Hindistan’da demonetizasyon çıkmazı (Nihan Tezcan)
Dolaşımdaki paranın yüzde 86’sını oluşturan 500 ve 1000 rupilik banknotların tedavülden kaldırılması, “kara parayla ve terörün finansmanıyla” mücadelede teknik bir adım olarak sunulsa da, Hint sermayesine nefes aldıran ve Hindistan işçi ve köylülerinin boğazını biraz daha sıkan sınıfsal bir tercih olduğu açık.
İndir